Din analiza rapoartelor transmise din teritoriu de către prefecturi s-a ajuns la concluzia că disfuncţionalităţile au apărut acolo unde nu s-a aplicat corect legea. Astfel, casele judeţene de asigurări de sănătate nu au utilizat rezerva specială de fonduri de care beneficiau şi pe care puteau să o repartizeze farmaciilor care şi-au consumat fondurile. De asemenea, un alt motiv al problemelor au constituit-o şi creşterea numărului de reţete eliberate pentru tratarea virozelor şi pneumoniilor.
Ministrul Nicolăescu a declarat că toate aceste deficienţe pot fi remediate astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit şi să se poată aproviziona în continuare pe tot parcursul lunii cu medicamente compensate şi gratuite.
Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că s-a hotărât să se elaboreze nişte criterii după care să se stabilească adaosurile comerciale pentru medicamentele din tratamentul bolilor cronice. Conform legislaţiei în vigoare aceste adaosuri comerciale sunt cuprinse între 1 şi 6 %, motiv de neînţelegeri între farmacişti şi repezentanţii caselor de asigurări de sănătate.
Ministrul Sănătăţii a declarat că, în calitate de instituţie a statului care se ocupă de politici şi strategii în Sănătate, Ministerul Sănătăţii Publice va urmări şi va interveni în acest subiect.
Se vor începe discuţii între reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi farmacişti pe marginea actualizării şi perfecţionării contractului-cadru.
Sursa: Ministerul Sănătăţii